Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ

Wyszukujesz frazę ""Wojna"" wg kryterium: Temat


Tytuł :
Żywienie urazy. Wielka Wojna, forografia traumatyczna i efekt traumy
Autorzy :
Szymański, Wojciech
Szukaj w :
Teksty Drugie. - 2018, nr 4, s. 37--55.
Temat :
Friedrich, Ernst (1894-1967)
Soldan, George (1878-1945)
I wojna światowa (1914-1918)
Fotografia
Trauma
Tematy i motywy
Historia
Kultura i sztuka
Tytuł pełny :
Żywienie urazy. Wielka Wojna, forografia traumatyczna i efekt traumy / Wojciech Szymański
13. Praca. Artykuł
Tytuł :
Żydzi wschodnioeuropejscy podczas II wojny światowej
Autorzy :
Levin, Dov
Seria :
Seria Wschodnia / pod red. Edwarda Tryjarskiego
Temat :
Levin, Dov - bibliografia
Wojna 1939-1945 r. - udział Żydów
Żydzi - Europa Wschodnia - 1939-1945 r.
Żydzi - Litwa - 1939-1945 r.
Żydzi - Łotwa - 1939-1945 r.
Rok wydania :
cop. 2005
Wydawca :
Warszawa : "Rytm"
Tytuł pełny :
Żydzi wschodnioeuropejscy podczas II wojny światowej / Dov Levin ; [przekł. z jęz. ang. Ewa Balcerek]
01. Książka
Tytuł :
Żydzi w Zagłębiu Dąbrowskim i okolicy : praca zbiorowa
Temat :
Żydzi - historia - Polska
Mniejszości narodowe - historia - Polska
Holocaust
Żydzi - literatura
Dąbrowskie, Zagłębie - ludność - historia
Dąbrowskie, Zagłębie - stosunki etniczne
Rok wydania :
2004
Wydawca :
Sosnowiec : "PROGRES"
Tytuł pełny :
Żydzi w Zagłębiu Dąbrowskim i okolicy : praca zbiorowa / pod red. Bolesława Ciepieli
01. Książka
Tytuł :
Żydzi w Zagłębiu : żyli wśród nas, mieszkali i zginęli
Temat :
Przestępstwo wojenne - Niemcy - 1933-1945 r.
Wojna 1939-1945 r. - martyrologia
Żydzi - historia - 1939-1945 r.
Ludobójstwo - Niemcy - 1933-1945 r.
Będzin (woj. śląskie) - zabytki
Rok wydania :
1993
Wydawca :
Sosnowiec : "Sowa-Press"
Tytuł pełny :
Żydzi w Zagłębiu : żyli wśród nas, mieszkali i zginęli / [pod red. Jan Przemsza-Zieliński]
01. Książka
Tytuł :
Żydzi Częstochowianie : współistnienie - Holocaust - pamięć = The Jews of Częstochowa = coexistence - Holocaust - memory
Temat :
Mniejszości narodowe - Polska - 19-20 w. - album
Żydzi - historia - Polska - 19-20 w. - album
Częstochowa (woj. śląskie) - stosunki etniczne - ikonografia - 19-20 w. - album
Częstochowa (woj. śląskie) - historia - ikonografia - 19-20 w. - album
Rok wydania :
2004
Wydawca :
Częstochowa : Wyższa Szkoła Pedagogiczna
Tytuł pełny :
Żydzi Częstochowianie : współistnienie - Holocaust - pamięć = The Jews of Częstochowa = coexistence - Holocaust - memory / [red. nacz. wydania Jerzy Mizgalski ; wybór i oprac. materiałów Elżbieta Surma-Jończyk ; współpraca red. Wiesław Paszkowski ; tł. Mark W. Kiel, Piotr Stasiak, Andrzej Wątroba]
01. Książka
Tytuł :
Żydzi. 2
Autorzy :
Zychowicz, Piotr (1980- )
Seria :
Opowieści niepoprawne politycznie / Piotr Zychowicz ; 4
Cykl :
Zychowicz, Piotr (1980- ). Opowieści niepoprawne politycznie ; 4
Temat :
Getta żydowskie.
Holokaust
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
Polityka.
Żydzi.
Bezpieczeństwo i wojskowość
Historia
Polityka, politologia, administracja publiczna
Rok wydania :
2018
Wydanie :
Wydanie 2. rozszerzone
Wydawca :
Poznań : "Rebis"
Tytuł pełny :
Żydzi. 2 / Piotr Zychowicz
01. Książka
Tytuł :
Żydowscy żołnierze Hitlera : nieznana historia nazistowskich ustaw rasowych i mężczyzn pochodzenia żydowskiego w armii niemieckiej
Autorzy :
Rigg, Bryan Mark
Seria :
Zdarzyło Się w XX Wieku
Temat :
Wojsko - historia - Niemcy - 1933-1945 r.
Żydzi - historia - Niemcy - 1933-1945 r.
Wojna - 1933-1945 r. - udział Żydów
Mniejszości narodowe - wojsko - Niemcy - 1933-1945 r.
Polityka narodowościowa - Niemcy - 1933-1945 r.
Antysemityzm - Niemcy - 1933-1945 r.
Niemcy - historia - 1933-1945 r.
Rok wydania :
2005
Wydawca :
Warszawa : "Bellona" ; Kraków : Arkadiusz Wingert
Tytuł pełny :
Żydowscy żołnierze Hitlera : nieznana historia nazistowskich ustaw rasowych i mężczyzn pochodzenia żydowskiego w armii niemieckiej / Bryan Mark Rigg ; [przekł. Jerzy Adamko]
01. Książka
Tytuł :
Życie w słoiku : ocalenie Ireny Sendler
Autorzy :
Mayer, Jack
Andrzej Findeisen / A.M.F. Plus Group Sp.z o.o. (Warszawa)
Temat :
Sendlerowa, Irena (1910-2008)
Żegota
Żydzi - pomoc i ratunek - Polska
Dziecko - Żydzi - Polska - 1939-1945 r.
Żydzi
Getto warszawskie
Rok wydania :
copyright 2013
Wydawca :
Warszawa : Andrzej Findeisen / A.M.F. Plus Group Sp.z o.o
Tytuł pełny :
Życie w słoiku : ocalenie Ireny Sendler / Jack Mayer ; [tł. Robert Stiller]
01. Książka
Tytuł :
Życie, trudne, lecz nie nudne : ze wspomnień Polaka w XX wieku
Autorzy :
Bartoszewski, Władysław (1922-2015)
Friszke, Andrzej
Temat :
Bartoszewski, Władysław (1922-2015) - publicystyka
Wojna 1939-1945 r. - Polska - publicystyka
Polska - historia - 20 w. - publicystyka
Rok wydania :
2010
Wydawca :
Kraków : "Znak"
Tytuł pełny :
Życie, trudne, lecz nie nudne : ze wspomnień Polaka w XX wieku / Władysław Bartoszewski ; rozmowy przeprowadził Andrzej Friszke
01. Książka
Tytuł :
Życie surowo wzbronione : moje wojenne losy, rozmowy z Hanną Baltyn : wspomnienia rodzinne
Autorzy :
Marianowicz, Antoni (1924-2003)
Temat :
Marianowicz, Antoni (1924-2003)
Żydzi - historia - pamiętniki
Wojna 1939-1945 r. - pamiętniki
Polska - historia - pamiętniki
Rok wydania :
1995
Wydawca :
Warszawa : "Czytelnik"
Tytuł pełny :
Życie surowo wzbronione : moje wojenne losy, rozmowy z Hanną Baltyn : wspomnienia rodzinne / Antoni Marianowicz
01. Książka
Tytuł :
Życie religijne w Polsce pod okupacją 1939-1945 : metropolie wileńska i lwowska, zakony : praca zbiorowa
Temat :
Zakony - historia - Polska - 1939-1945 r.
Lwów (Ukraina ; diecezja katolicka) - historia - 1939-1945 r.
Wilno (Litwa ; diecezja katolicka) - historia - 1939-1945 r.
Rok wydania :
1992
Wydawca :
Katowice : "Unia"
Tytuł pełny :
Życie religijne w Polsce pod okupacją 1939-1945 : metropolie wileńska i lwowska, zakony : praca zbiorowa / pod red. Zygmunta Zielińskiego
01. Książka
Tytuł :
Życie niewłaściwie urozmaicone : wspomnienia oficera wywiadu i kontrwywiadu AK
Autorzy :
Leski, Kazimierz
Temat :
Leski, Kazimierz (1912-2000) - pamiętniki
Armia Krajowa - pamiętniki
Wywiad - Polska - 1939-1945 r. - pamiętniki
Wojna 1939-1945 r. - pamiętniki
Ruch oporu - Polska - pamiętniki
Rok wydania :
1989
Wydawca :
Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe
Tytuł pełny :
Życie niewłaściwie urozmaicone : wspomnienia oficera wywiadu i kontrwywiadu AK / Kazimierz Leski
01. Książka
Tytuł :
Życie i zagłada Żydów polskich 1939-1945 : relacje świadków
Temat :
Żydzi - historia - Polska - 1939-1945 r.
Mniejszości narodowe - Polska - 1939-1945 r.
Wojna 1939-1945 r. - martyrologia
Getta żydowskie - historia
Przestępstwo wojenne - 1939-1945 r.
Rok wydania :
2003
Wydawca :
Warszawa : Oficyna Naukowa
Tytuł pełny :
Życie i zagłada Żydów polskich 1939-1945 : relacje świadków / wybór i oprac. Michał Grynberg, Maria Kotowska
01. Książka
Tytuł :
Życie codzienne Wilna w latach II wojny światowej
Autorzy :
Lewandowska, Stanisława
Temat :
Życie codzienne - historia - Litwa - 1939-1945 r.
Wojna 1939-1945 r. - Litwa
Wilno (Litwa) - historia - 1939-1945 r.
Wilno (Litwa) - kultura - historia - 1939-1945 r.
Rok wydania :
2001
Wydawca :
Warszawa : "Neriton" : "Bellona"
Tytuł pełny :
Życie codzienne Wilna w latach II wojny światowej / Stanisława Lewandowska
01. Książka
Tytuł :
Życie codzienne w stolicach okupowanej Europy : szkice historyczne : kronika wydarzeń
Autorzy :
Szarota, Tomasz
Temat :
Miasta - historia - Europa - 1939-1945 r.
Postawy - Europa - 1939-1945 r.
Życie codzienne - historia - Europa - 1939-1945 r.
Rok wydania :
1995
Wydawca :
Warszawa : Państ. Instytut Wydawniczy
Tytuł pełny :
Życie codzienne w stolicach okupowanej Europy : szkice historyczne : kronika wydarzeń / Tomasz Szarota
01. Książka
Tytuł :
Zwykłych ludzi czyny niezwykłe
Autorzy :
Brajko, Piotr
Temat :
Wojna 1939-1945 r. - Polska
Wojna 1939-1945 r. - udział obywateli radzieckich
Wojna 1939-1945 r. - jednostki wojskowe - ZSRR
Wojna partyzancka - historia - 1939-1945 r.
Polska - historia - od 1944 r. - publicystyka
Rok wydania :
1987
Wydawca :
Warszawa : Wydaw. Ministerstwa Obrony Narodowej
Tytuł pełny :
Zwykłych ludzi czyny niezwykłe / Piotr Brajko ; przeł. [z ros.] Czesław Czarnogórski
01. Książka
Tytuł :
Zwycięstwo albo śmierć [Książka mówiona]
Autorzy :
Szmidt, Robert J. (1962- )
Heraclon International - Storybox.pl (Piaseczno)
Seria :
Audiobook
MP3
Pola dawno zapomnianych bitew / Robert J. Szmidt ; t. 4
Cykl :
Szmidt, Robert J. (1962- ). Pola dawno zapomnianych bitew t. 4
Temat :
Audiobook
%Cf Książka cyfrowa
Istoty pozaziemskie
Kolonizacja kosmosu
Wojna
Rok wydania :
[2020]
Wydawca :
[Piaseczno] : Heraclon International - Storybox.pl
Tytuł pełny :
Zwycięstwo albo śmierć [Książka mówiona] / Robert J. Szmidt ; czyta Wojciech Masiak
17. Książka mówiona
Tytuł :
ZWM [Związek Walki Młodych] w walce o niepodległość i demokrację w okresie okupacji hitlerowskiej
Autorzy :
Kozłowski, Czesław
Konar, Julian
Seria :
Szkice z Historii Ruchu Młodzieżowego w Polsce
Temat :
Armia Ludowa - historia
Młodzież - organizacje - historia - 1939-1945 r.
Wojna 1939-1945 r. - Polska
Partie polityczne - historia - Polska - 1939-1945 r.
Rok wydania :
1965
Wydawca :
Warszawa : "Iskry"
Tytuł pełny :
ZWM [Związek Walki Młodych] w walce o niepodległość i demokrację w okresie okupacji hitlerowskiej / Julian Konar i Czesław Kozłowski
01. Książka
Tytuł :
Związek Walki Zbrojnej, Armia Krajowa w Obwodzie Zamojskim : 1939-1944 : szkice, wspomnienia, dokumenty
Autorzy :
Grygiel, Jan
Temat :
Armia Krajowa - źródła
Wojsko - historia - Polska - 1939-1945 r.
Ruch oporu - Polska - 1939-1945 r.
Wojna 1939-1945 r. - jednostki wojskowe - Polska
Zamość (woj. lubelskie ; okręg) - historia - 1939-1945 r. - źródła
Rok wydania :
1985
Wydawca :
Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe
Tytuł pełny :
Związek Walki Zbrojnej, Armia Krajowa w Obwodzie Zamojskim : 1939-1944 : szkice, wspomnienia, dokumenty / Jan Grygiel ; red. nauk. i wstęp Zygmunt Mańkowski
01. Książka
Tytuł :
Zrozumieć zagładę : społeczna psychologia Holokaustu
Seria :
Psychologia Stosunków Międzygrupowych
Temat :
Więźniowie obozów - 1939-1945 r. - psychologia
Obozy hitlerowskie - psychologia
Holocaust - recepcja
Rok wydania :
2009
Wydawca :
Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN
Tytuł pełny :
Zrozumieć zagładę : społeczna psychologia Holokaustu / red. nauk. Leonard S. Newman, Ralph Erber ; tł. Magdalena Budziszewska [i in.] ; red. nauk. przekł. Michał Bilewicz
01. Książka
Tytuł :
Zrodzona z walki : wspomnienia peperowców
Temat :
Polska Partia Robotnicza
Partie polityczne - Polska - 1939-1945 r. - pamiętniki
Partie polityczne - Polska - 1944-1956 r. - pamiętniki
Polska - polityka wewnętrzna - 20 w. - pamiętniki
Rok wydania :
1976
Wydawca :
Warszawa : "Książka i Wiedza"
Tytuł pełny :
Zrodzona z walki : wspomnienia peperowców / wybór, wstęp i oprac. Tadeusza Sierockiego, Jana Sobczaka i Władysława Ważniewskiego
01. Książka
Tytuł :
Zraniony lew : autobiografia
Autorzy :
Lau-Lavie, Naphtali (1926- )
Temat :
Lau-Lavie, Naphtali (1926- ) - pamiętniki
Żydzi - historia - Polska - 1939-1945 r.
Mniejszości narodowe - historia - Polska - 1939-1945 r. - pamiętniki
Dziennikarstwo - historia - Izrael - 20 w. - pamiętniki
Izrael - historia - 20 w. - pamiętniki
Rok wydania :
1997
Wydawca :
Kraków : "Znak"
Tytuł pełny :
Zraniony lew : autobiografia / Naftali Lau-Lavie ; przekł. [z hebr.] Aleksander Klugman
01. Książka
Tytuł :
Zosia z Wołynia : prawdziwa historia dziewczynki, która ocaliła żydowskie dziecko
Autorzy :
Madejski, Mateusz
Temat :
Heller, Sabina (1941- )
Hołub, Zofia (1927- )
Dzieci
Holokaust
II wojna światowa (1939-1945)
Polska
Wołyń (Ukraina ; kraina historyczna)
Historia
Rok wydania :
2020
Wydawca :
Kraków : Znak Horyzont
Tytuł pełny :
Zosia z Wołynia : prawdziwa historia dziewczynki, która ocaliła żydowskie dziecko / Mateusz Madejski
01. Książka
Tytuł :
Żona pianisty
Autorzy :
Szpilman, Halina (1928-2020)
Mazurczak, Filip
Turski, Marian
Temat :
Szpilman, Władysław (1911-2000)
Szpilman, Halina (1928-2020)
Kompozytorzy polscy
Lekarze
Miłość
Wojna
Polska
Historia
Kultura i sztuka
Rok wydania :
copyright 2020
Wydawca :
Kraków : Mando - Wydawnictwo WAM
Tytuł pełny :
Żona pianisty / Halina Szpilman w rozmowie z Filipem Mazurczakiem ; konsultacja historyczna Marian Turski
01. Książka
Tytuł :
Żona nazisty : jak pewna Żydówka przeżyła Zagładę
Autorzy :
Hahn-Beer, Edith (1914-2009)
Dworkin, Susan, (1941- )
Temat :
Hahn-Beer, Edith (1914-2009).
II wojna światowa (1939-1945)
Holokaust
Ocaleni z Holokaustu
Żydzi
Austria
Historia
Rok wydania :
2019
Wydawca :
Oświęcim : Wydawnictwo NieZwykłe
Tytuł pełny :
Żona nazisty : jak pewna Żydówka przeżyła Zagładę / Edith Hahn-Beer ; przy współpracy Susan Dworkin ; tłumaczenie Barbara Gadomska
01. Książka
Tytuł :
Żołnierze widma [Książka mówiona] zapomniana historia jednej z najbardziej dramatycznych akcji w czasie II wojny światowej
Autorzy :
Sides, Hampton
Temat :
%TK Książka Mówiona
Wojna 1939-1945 r. - Stany Zjednoczone - dokument dźwiękowy
Wojna 1939-1945 r. - Filipiny - dokument dźwiękowy
Jeńcy wojenni - obozy jenieckie - dokument dźwiękowy
Przestępstwo wojenne - historia - 1939-1945 r. - dokument dźwiękowy
Wojna 1939-1945 r. - Japonia - dokument dźwiękowy
Rok wydania :
[2003]
Wydawca :
Warszawa : Zakł. Nagrań i Wydawnictw Związku Niewidomych Spółka z o.o
Tytuł pełny :
Żołnierze widma [Książka mówiona] zapomniana historia jednej z najbardziej dramatycznych akcji w czasie II wojny światowej / Hampton Sides
17. Książka mówiona
Tytuł :
Żołnierze widma : zapomniana historia jednej z najbardziej dramatycznych akcji w czasie II wojny światowej
Autorzy :
Sides, Hampton
Temat :
Wojna 1939-1945 r. - Stany Zjednoczone
Wojna 1939-1945 r. - Filipiny
Jeńcy wojenni - obozy jenieckie
Przestępstwo wojenne - historia - 1939-1945 r.
Wojna 1939-1945 r. - Japonia
Rok wydania :
cop. 2002
Wydawca :
Warszawa : "Magnum"
Tytuł pełny :
Żołnierze widma : zapomniana historia jednej z najbardziej dramatycznych akcji w czasie II wojny światowej / Hampton Sides ; przekł. [z ang.] Józef Kozłowski
01. Książka
Tytuł :
Żołnierze "Łupaszki"
Autorzy :
Smalewski, Jan Stanisław (1946- )
Temat :
Szendzielarz, Zygmunt (1910-1951)
Rymsza, Antoni (1914-1951)
Armia Krajowa - 3 Brygada Wileńska
Podziemie polityczne i zbrojne (1944-1956)
Procesy polityczne - Polska - 1944-1956 r.
Więźniowie polityczni - Polska - 1944-1956 r.
Rok wydania :
2014
Wydawca :
Warszawa - Kraków : Oficyna Wydawnicza Mireki
Tytuł pełny :
Żołnierze "Łupaszki" / Jan Stanisław Smalewski
01. Książka

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies